Фестивалът „Пъстра трапеза“ събра кулинари от региона в село Джулюница.

Пъстра трапеза 2023
0

За тринадесети път село Джулюница бе домакин на Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“. Поредният пъстър кулинарно-фолклорен празник отново на живо показа българските кулинарни традиции. Откриването на празника с приветствия и благодарност към основатели, участници и спонсори традиционно направиха организаторите на събитието д-р Ивелина Гецова и Екатерина Москова.

Общо десет чудно подредени от майстори кулинари и естети бяха щандовете с гозби по рецепти от нашите баби. Имаше и нещо ново – щанд с аспержи и интересни екзотични зеленчуци от фермата на производителя Христо Анчев. Десетте отбора от региона, участващи в кулинарната изложба с приготвени лично от тях ястия и донесени в деня на празника, бяха от селото домакин, представени от местния пенсионерски клуб „Златна есен“, читалище „Пробуждане-1896“ и училище „П. Р. Славейков“, в което се обучават в специална паралелка млади кулинари. Щандове с ястия и бохчи с български шевици разпънаха и гости от пенсионерските клубове на Лясковец „Зора“ и „Мазневска чешмичка“, от драгижевския клуб на пенсионера „Вяра“, сборен отбор от козаревското читалище „Земеделец-1899“ и пенсионерите от тамошния клуб „Здравец“, както и екипи кулинари от новозагорска, горнооряховска и стражишка общини – от селата Стоил войвода, Правда и Владислав.

След като журито опита всички ароматни гозби, каза и тежката си дума и определи носителите на тазгодишните награди. Наградата, осигурена от родителите на Котоошу грабнаха кулинарките от Драгижево за цялостно представяне. Най-вкусни ястия сготвиха дамите от отбора на пенсионерски клуб „Зора“, град Лясковец. За своите оригинални рецепти призът в тази категория спечели Ферма за аспержи село Джулюница. Наградата за ястия, приготвени отлично по автентична рецепта отиде при кулинарите от лясковския клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка“. Най-вкусен десерт по стара рецепта бе приготвен от Дафинка Игнатова от Козаревец, а с титлата „Баш-майстор на фестивала“ се окичи Николай Николов от стражичкото Владислав. Отличието за най-богат и красиво аранжиран щанд спечелиха кулинарите с най-много представени блюда 30 на брой, а именно – сборният отбор на пенсионерския клуб и читалището от село Козаревец- Пет поощрения за труда си заслужиха пенсионерски клуб „Златна есен“ от селото домакин, Христо Анчев за отлично презентиране на различните гозби, както и дамите от гостуващото село Правда и гостите от новозагорско и не на последно място – карвинг-майсторките за отличното си представяне за пореден път.

Оставете коментар: