Съвети за пътуване

Уважаеми дами и господа,

настоящата секция “Съвети за пътуване” има за цел да представи на всички заинтересовани страни възможностите за осъществяване на пътуване от България към Румъния и обратно. Секцията има единствено информативен характер. Задължение на пътуващите лица е да проверяват своевременно актуалната пътна обстановка, както и промените в законодателството регламентиращи пътуването и придвижването в трансграничния регион на България и Румъния.

Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

  • Считано от 11 март 2022 г., влизането в Румъния е свободно (не се изискват документи за COVID-19 или PLF).
  • Няма задължителна карантина спрямо български граждани.
  • Няма вечерен/полицейски час. Общественият транспорт функционира нормално.

  • Носенето на предпазни маски не е задължително, но е препоръчително на закрито, в обществения транспорт, както и на открито, когато има струпване на хора.

Шофиране в Румъния

За шофиране в Румъния трябва да носите със себе си свидетелство за управление, документи на автомобила, както и зелена карта. Основните пътища са в добро състояние, вторичните не до там. Ремонтните дейности не винаги са добре обозначени и селските пътища, понякога не са асфалтирани.

Ограничението на скоростта в града е 50 км / час, извън градските райони 90 км/ч и по магистралата 130 км / ч. Забележка: толерантността към шофиране в нетрезво състояние е 0 г / л – тоест дори чаша вино, като и чаша бира, може да ви отнесе висока глоба, а ако сте пияни това ще ви коства шофьорската книжка.

Ферибот

Фериботът Свищов – Зимнич скъсява маршрута България – Румъния – Централна и Западна Европа в сравнение с пътя през Дунав мост при Русе и Гюргево. Близо 4 часа се скъсява и времето, защото маршрутът избягва натоварения трафик на околовръстния път – Букурещ. Фериботът Свищов – Зимнич се обслужва от два кораба и реката се преминава за 15 минути. Отклоненията по пътя към ферибота Свищов – Зимнич са:

  • гр. Полски Тръмбеш към Свищов
  • гара Бяла през Ценово към Свищов
  • на гл. път София – Русе при с. Българене за Свищов

В Румъния маршрутното отклонение е при Александрия или Rosiori de Vede към Зимнич.

Първият за деня ферибот тръгва в 10:00 часа от Свищов.

Сухопътно преминаване

    • Дунав мост 1 (Мост на приятелството) между Русе, България и Гюргево (Румъния)
    • Дунав мост 2 между Видин, България и Калафат, Румъния

1.Важни контакти:

Посолство на Република България в Букурещ, Румъния Адрес: Bucuresti, sector 1, str. Rabat  nr. 5 Тел.: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 Факс: +40 21 230 7654 Дежурни телефони в извънработно време: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 Е-mail:  Embassy.Bucharest@mfa.bg Website:  www.mfa.bg/embassies/romania  

Консулска служба Адрес: Bucuresti, sector 2, str. Vasile Lascar  nr. 32 Тел.: +40 21 318 79 78 Факс: +40 21 318 79 79 Е-mail:  Consular.Bucharest@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/romania

Почетен консул на Република България в ТимишоараГеорги Наков

Адрес: Timişoara, 1900, Piaţa Uniriinr. 14 Тел./Факс: +4 0256 490 697 Е-mail:  uniuneabulgaradinbanat_romania@hotmail.com

Почетен консул на Република България в ПлоещРосен Русев

Адрес: Ploieşti, Prahova, Str.Mărăseşti Nr. 19 Тел.: +40 744 430 045

Посолство на Румъния в София Адрес: 1111 София, бул. “Михай Еминеску” № 4 Телефон: +359 2 971 28 58; +359 2 973 30 81 Факс: +359 2 973 34 12 Е-mail: ambsofro@vip.bgПочетни консули на Румъния в България

Г-жа Евгения Попеску Адрес: 8000 Бургас, ул. “Сердика”, 4 Тел.: +359 56 840 572 Факс: +359 56 840 0455 E-mail:  ep-com@unacs.bgГ-н Стефан Райчев    Адрес: 7500 Силистра,  хотел “Дръстър” Тел.: +359 86 812 200 Мобилен тел.: +359 888 45 40 39

2. Обща информация:

Местна валута

Румънска лея (RON)

Леи могат да бъдат закупени от банковите клонове в страната или обменните бюра, срещу представяне на личен документ (паспорт или лична карта).

Образци от монетите и банкнотите могат да бъдат намерени ТУК.

Актуалният курс на Румънската национална банка към основните валути може да видите ТУК. 

Престъпност и сигурност

При пътуване в страната следва да се отчита дребната престъпност – джебчийството и кражбите от автомобили на документи, пари, мобилни телефони и др.

Българските граждани следва да бъдат особено внимателни при посещения на големи магазини, пазари, гари, автогари, както и при спиране на бензиностанции и край пътя (за почивка или ремонт на автомобила).

Съветваме да не оставят без надзор в автомобила чанти и предмети, привличащи вниманието на крадците.

В случай на кражба, българските граждани следва да се обърнат към най-близкото полицейско управление или Посолството на Република България.

Митнически изисквания

При влизане в Румъния от държава извън Европейският съюз могат да бъдат внесени до 40 къса цигари (две кутии) на човек.

При влизане от държава-членка, разрешеното количество е до 800 къса цигари (4 стека).

Подробности относно митническия режим на Румъния можете да откриете ТУК.

Движение по пътищата

При влизане с МПС в страната следва задължително да се закупи винетка, срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат закупени от съответните пунктове за продажба на ГКПП или бензиностанции в страната.

Особено внимание обръщаме на факта, че винетката следва да покрива целия период на пребиваване на превозното средство на територията на страната. При напускане на Румъния, водачът на превозното средство следва да представи винетка, валидна към момента на преминаването на последния контролен пункт. В случай че такава липсва или е с изтекла валидност, се заплаща такса за ползване на пътната мрежа без винетка, (заплаща се на място), както и глоба. Винетните такси могат да бъдат проверени ТУК.

Водачите на превозните средства следва да обръщат внимание и на валидността на техническия преглед на МПС. Същият е една календарна година от датата, посочена на талона за технически преглед.

Съгласно действащото към момента румънско законодателство, свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС) на водача може да се отнеме за всяко извършено нарушение. Най-често допусканите от водачите нарушения са движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осова линия, неосигуряване на предимство на пешеходците, преминаване на червен сигнал на светофар.

С отнемането на СУМПС се налага наказание „забрана за шофиране на територията на Румъния” за срок от 30 до 90 дни, което влиза в сила след 15 календарни дни от датата на отнемането на СУМПС. При отнемане на СУМПС на водача се издава удостоверение – „dovada”, в което е описано кога е отнето СУМПС и че водачът може да обжалва наложеното му наказание в 15-дневен срок.

За да получи обратно СУМПС, водачът има следните възможности:

  • Да представи нотариално заверена декларация на румънски език, че няма да шофира на територията на Румъния за определения в наказателното постановление срок, срещу която получава обратно СУМПС. Декларацията се представя в Областната дирекция „Пътна полиция”, на територията на която е отнето СУМПС (или в Бригадата на пътната полиция, когато СУМПС е отнето в  Букурещ) в рамките на15 календарни дни от датата на отнемането. Към декларацията се прилага и уверението. Образец на декларация вижтеТУК.
  • Да обжалва пред Окръжния съд (Judecatoria Judeteana) отнемането на СУМПС в 15-дневен срок. Срещу входящия номер на молбата за обжалване и уверението, представени в Областната дирекция „Пътна полиция”, на територията на която е отнето СУМПС, то се връща на водача.
  • След изтичането на 15-дневния срок СУМПС се изпращат от Областните дирекции „Пътна полиция” в Главна дирекция „Пътна полиция”, откъдето се препращат в консулска служба в посолството на Р България в Букурещ. Посолството ги изпраща в България, където водачът си получава СУМПС от РПУ, откъдето е издадено.

Обръщаме внимание, че шофирането по време на наложена временна забрана за шофиране, се наказва със затвор.

При отнемане на СУМПС в случаите на ПТП и шофиране с изтекли транзитни номера, същата остава в регионалната дирекция на полицията до произнасяне на прокурор по случая. Получава се лично от водача, срещу копие от решението на Прокуратурата, когато няма започнато наказателно производство.

Здравеопазване

Пътуващите и краткосрочно пребиваващите на територията на Румъния български граждани следва да имат Европейска здравноосигурителна карта. Същата покрива спешната и неотложната медицинска помощ.

Съгласно действащото към момента законодателство в Румъния има само препоръчителни ваксинации, но не и задължителни. /Списъкът на препоръчителните ваксинации е публикуван в Закон 649 от 2001 г. – http://www.legex.ro/Legea-649-2001-27291.aspx

3. Документи за пътуване и визов режим:

Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Румъния безвизово, за срок от 90 дни в рамките на 6 месеца с валидни лична карта или паспорт.

4. Консулски услуги:

Заверки и легализации

Консулската служба на посолството може да извършва заверки на подписи и легализации на преводи.

Заверяват се подписи върху документи на български език, които трябва да произведат действието си в България. За целта гражданинът, който иска да му бъде заверен подписът, трябва да се яви лично в Консулската служба с валиден документ за самоличност и да се подпише пред консула. В документа за заверяване трябва да е посочен същият документ за самоличност.

Ако имате такава необходимост, свържете се предварително с Консулската служба на телефон +40 21 3187978, за да си уговорите среща с консула.

При документи, свързани с разпоредителни сделки с недвижими имоти (например пълномощно за продажба на жилище) се заверява и съдържанието на документа. В този случай е необходимо да представите два оригинални екземпляра от документа, като единият остава в архива на Консулска служба.

Консулската служба легализира преводи от румънски на български език и от български на румънски език, направени от оторизирани от посолството преводачи. Не е необходима лична среща с консула. За да проверите кои са оторизираните преводачи, моля, свържете се с Консулска служба на телефон +40 21 3187978.

Консулската служба няма отношение към цената на преводаческите услуги. При необходимост, Консулската служба може да презаверява документи, легализирани от Министерството на външните работи на Република България.

Български лични документи

Към настоящия момент в консулска служба към посолството на Република България в Букурещ могат да бъдат подавани заявления за издаване само на лична карта и временен паспорт.

Гражданско състояние

  • Акт за раждане

Съставя се, когато раждането е настъпило на територията на Румъния и поне единият от родителите е български гражданин.

Българският акт за раждане се съставя на основание румънско удостоверение за раждане на детето.

Задължително условие е раждането да е настъпило в същата календарна година, през която се иска съставянето на българския акт за раждане.

Раждането се обявява в Консулска служба от единия или двамата родители.Необходимо е да се представят валидни документи за самоличност и на двамата родители. На родителите се издава заверен препис от акта за раждане, който следва да бъде представен в България, в общината по постоянен адрес на майката, или, ако тя не е български гражданин, на бащата.

Услугата е безплатна. Ако раждането е настъпило в предходна година, Консулската служба може да легализира превод на румънското удостоверение за раждане на български език. Този документ след това се представи в общината в България.

  • Акт за граждански брак

Граждански брак може да бъде сключен в Консулската служба, ако поне единият съпруг е български гражданин. Задължително условие е съпругът, който не е български гражданин, да представи документи, че съгласно правото на неговата държава може да сключи граждански брак, както и че неговата държава ще признае този брак.Българският гражданин също трябва да представи документ от общината по своя постоянен адрес, че няма пречки да сключи граждански брак.

За сключване на граждански брак в Консулска служба се подава молба поне 30 дни предварително и се заплаща такса от 10 евро.

Подробностите по церемонията се уточняват с консула, с когото можете да се свържете на телефон: +40 21 3187978.

  • Акт за смърт

Консулската служба може да състави акт за смърт на починал на територията на Румъния български гражданин въз основа на медицински документ за смърт, издаден от компетентен румънски орган, или извлечение от акт за смърт, издадено от румънски орган по гражданското състояние. На заинтересованите лица се издава заверен препис от акта за смърт. Услугата е безплатна.

Консулската служба може също да легализира превод на румънски медицински документ за смърт или извлечение от румънски акт за смърт на български гражданин.

5. Друга информация:

Правила за превоз на товари по пътищата

Право на повторно мерене/теглене

При констатиране на превишено тегло и превишени габарити, има ли право шофьорът да иска ново теглене/мерене на автомобила?

  • Повторното мерене и теглене се осъществяват само на влизане в Румъния, по искане на превозвача.
  • На територията на страната и при излизане от нея не се осъществява повторно мерене или теглене.
  • Цената за повторно мерене и теглене е 50 евро за всяка отделна операция (Заповед № 245/2008 на Министъра на транспорта на Румъния)

Специални разрешителни за извънгабаритни товари

В случай на констатирано претоварване или извънгабаритен товар на влизане в Румъния, какво трябва да заплати превозвачът? Какви документи се издават?

Не се позволява влизане в Румъния на МПС, които превозват делими товари и надвишават допустимите стойности за тегло или габарити (съгласно Постановление на министерския съвет № 43/1997, приложения 2 и 3 – Документът е наличен в интернет на адрес http://cnadnr.ro/docs/pagini/oug-43-1997.pdf).

Транспорт на товари надвишаващи допустимите тегло, тегло на ос и габарити могат да се извършват единствено на основата на специално разрешително за транспорт (AST).  Специалното разрешително за престой се издава от институцията, която отговаря за съответния път (за Румъния, в общия случай – Националната компания за пътища и автомагистрали – CNADNR).

Съгласно чл. 41, ал. 4 от цитираното постановление 43/1997

“(4) AST се издава единствено за транспорт със следните МПС:

a) МПС превозващи неделими товари. Под “неделим товар” се разбира товар, който за целите на пътния транспорт не може да бъде разделен на две или повече части, без това да предизвика неоправдани разходи или риск от увреждане и който, поради размерите и теглото си, не може да бъде превозен с автомобил, ремарке или автовлак, отговарящи на стандартните максимално допустими тегло и размери.

b) МПС без товар, които конструктивно имат по-голямо тегло или габарити;

Всички останали товари, които не отговарят на горните дефиниции, се считат за делими.

В случаите, когато на влизане в Румъния се установи, че теглото/габаритите на превозното средство или товара надвишават максимално допустимите за съответния път и товарът е неделим, се процедира по следния начин:

  • Прилагат се допълнителните тарифи за използване на пътищата, посочени в т. 2,3,4 и 5 на Анекс 1 към заповед 245/2008 на Министъра на транспорта. Тарифите могат да бъдат проверениТУК.
  • Задължително се издава специално разрешително за транспорт (AST). Документът се издава на място от служители на Компанията за пътища и автомагистрали (CNADNR) за около 5 минути.
  • Издава се фактура и квитанция за стойността на AST
  • Издава се допълнителен документ на CNADNR, който съдържа данни за превозвача (тегло, габарити, номера на МПС) и превозваната стока, заплатените такси, какви разрешителни са издадени, начална и крайна точка на пътуването в Румъния, КПП, през които преминава. Документът се издава на място от служители на Компанията за пътища и автомагистрали (CNADNR) за около 2 минути.

Шофьорът е длъжен да пази изброените документи по време на пътуването си през Румъния и да ги представя пред контролните органи, когато това му бъде поискано.

В най-скоро време насайтана CNADNR ще бъде публикувана карта с пътищата, по които максималното допустимо тегло е 40 тона. Документът (Заповед 355/04.05.2010) със списъка с тези пътища е публикуван на 14.05.2010 г. в Държавен вестник на Румъния.

Такси и глоби. процедури за плащане и обжалване

В случай на наложена глоба, шофьорът може да я плати в срок от 15 дни от подписването на протокола за нарушение. Шофьорът не е длъжен да плати глобата на място. Длъжен е обаче да подпише протокола. Протоколът за нарушение може да се атакува по административен път пред районния съд в срок до 15 дни от датата на връчването му.(чл. 31, ал. 1 от ПМС № 2/2001). Размерът на глобите е определен в чл. 61 на ПМС 43/1997 http://cnadnr.ro/docs/pagini/oug-43-1997.pdf. и в приложение 2 на ПМС 15/2002

Таксите за превишена маса, габарити и други, които не са глоби (за тях не се съставя протокол), се заплащат задължително на място. Могат да бъдат намерени ТУК.

В случай, че на излизане от Румъния или вътре в страната се констатира, че се превозва неделим товар с размери или тегло над пределно допустимите или над записаните в AST, шофьорът се санкционира с глоба и допълнителни такси за:

А) движение с превишено тегло или габарити; В този случай се издава AST и се преизчисляват допълнителните такси за изминатия и оставащия път на територията на Румъния

Б) движение с тегло или габарити, превишаващи описаните в специалното разрешително. В този случай се издава ново AST и се преизчисляват допълнителните такси за изминатия и оставащия път на територията на Румъния

За МПС, които пресичат транзитно Румъния и не са били мерени/теглени на влизане в страната по обективни причини (липса на инсталации, повредени инсталации и т.н.), ако превозват делими стоки, се налага само глоба. Не се заплащат описаните по-горе допълнителни такси.

Ако при превоз на делими товари се констатира претоварване/превишени габарити,

a. На вход в Румъния  – МПС не се допуска в страната. Допуска се повторно мерене или теглене. В случай, че се потвърди претоварването/превишените габарити, МПС не се допуска в Румъния.

b. На изход от Румъния – съставя се протокол за нарушение. След подписването (включително от шофьора) и връчването на протокола, МПС може да продължи пътя си.

c. На територията на Румъния – МПС се спира до претоварване на стоката на няколко МПС или разтоварването й. Съставя се протокол за нарушения за разстоянието от входния ГКПП до мястото, където е констатирано претоварването.

Във всички случаи по време на престоя шофьорът е отговорен за МПС и товара.

Заплащане на таксите

Таксите се заплащат по следните начини:

  • в брой, в леи, евро или друга конвертируема валута;
  • по банков път, чрез ПОС-терминали, на ГКПП Гюргево, Надлак, Вършанд, Борш, Петя и Халмеу. Необходимо е съответният ПОС-терминал да разпознава и приема банковата карта. Транзакцията се извършва в леи (тоест, възможно е банката да инкасира допълнителна такса за обмяна на валута).

В случай на искане на подкуп, шофьорът трябва незабавно да сигнализира на началника на съответното бюро и в посолството на Република България. Оплаквания, постъпили със закъснение, не се разглеждат.