Козаревските майстори приготвиха най-вкусната кокоша чорба на традиционния фестивал в Козаревец

20230909-1246-photo-big
0

Уникалният и единствен по рода си кулинарен Празник на кокошата чорба се състоя за единадесети път в село Козаревец. Организаторите община Лясковец, кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899“поставиха основите на Общински празник на кокошата чорба през далечната 2010 година.

Официалният старт на кулинарното състезание дадоха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и Красимира Колева – кмет на село Козаревец. Пожелания отправи и председателят на читалището Тодор Тодоров, а водосвет за здраве и харни трапези отслужи йеромонах Дмитрий. След като бяха осветени всички казани, готвачите се впуснаха в доизмайсторяване на чорбата, като всеки пускаше в гозбата си свои тайни подправки. За да е весел празника имаше и буренце с домашна ракийка – много добра добавка към най-популярната българска чорба. За добро настроение певци и танцьори представиха песни и танци от репертоара си. Над 20 солови и групови изпълнения включваше фолклорната програма на откритата сцена пред читалището в селото. Почти всички общински села се представиха в песенния маратон, както и в готвенето на кокошата гозба. Два танцови състава – децата от лясковското „Лудо младо“ и клуба за народни хора от Козаревец „Хей-брей“ увлякоха мало и голямо и заедно с хороигралци от публиката, извиха кръшни български хора. Специално поканени за фестивала гост-изпълнители бяха и дует Амфибия, както и внучките на народната певица Гуна Иванова – Ива и Велислава Костадинови, които забавляваха жители и гости с богат концерт, а на финала заедно с тях пя и тяхната популярна баба.

По обяд специално жури вече опитваше майсторлъшки застроените с жълтък или брашнена запръжка чорби. Журиращата комисия беше съставена от професионалисти в бранша: Ралица Рашева, Пламен Караджов и Борислав Банов. Комисията дегустира кулинарните творения и избра най-вкусната чорба от селска домашна кокошка.

Първо място в надпреварата за най-вкусна кокоша чорба спечели кулинарният отбор на пенсионерския клуб „Здравец“ от селото домакин. На второ място е чорбата на кулинарите от село Добри дял. Третата награда отиде при чевръстите домакини от клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“, село Мерданя. Двата красиво подредени щанда на село Козаревец спечелиха състезанието и за най-атрактивно подреден щанд. Втори и трети в тази категория по оформлението са гостите от село Владислав и щанда на „Веселите готвачи“ от село Правда. От няколко години кметът на селото домакин също дава награда – специалният приз на кмета Красимира Колева тази година грабна отборът кулинари от лясковския пенсионерски клуб „Зора“.Добридялчанката Марияна Стоянова пък заслужи наградата за най-атрактивен готвач. Готвачите Мария Борисова от лясковския клуб „Мазневска чешмичка“ и Петранка Йорданова от село Балканци също заслужиха вниманието на оценяващите и получиха второто и третото място в това съревнование. Останалите участници си тръгнаха с грамоти и признание, че са допринесли много за развитието на кулинарията в България.

Оставете коментар: